Working Hours Monday - Friday 08:00-16:00
Toll Free 1800.899.900

Мебл штофови

Иако звучи невероватно идеја о постављању завеса и драперија потиче из пустињских крајева где су људи како би се заштитили од пустињских ветрова и пешчаних наноса на прозоре и врата постаљали „завесе и драпере“. Прве завесе и драпери правили су се од природне коже животиња а касније са развојем и напретком друштва почеле су да се праве од памука и лана и коначно од свиле, а сада већ и од разноразних вештачких сировина. 

Оно што је заједничко за све завесе и драпере јесте да су се одувек користиле као декоративни моменат у простору али и као средство за обезбеђење приватности дома, собе, па чак и кревета јер су се у ранијем периоду око кревета постављале завесе како би људи имали приватност, како би се делимично штитили од ветра или промаје а неретко и као заштита од инсеката. Синоним за текстил је стари Египат, одакле је и потекла примена текстила и текстилних производа и то првенствено са идејом о заштити одређеног простора и остварењу што веће удобности и комфора.

Како би им било удобније стари египћани су правили јастуке од најфинијег лана и пунили их коњском длаком. А када су осетили удобност коју су им такви јастучићи пружали убрзо су исти систем искористили како би направили подлоге за своје кревете па чак и за златни престо.